IZBOLJŠAJMO SPOMIN

IZBOLJŠAJMO SPOMIN

September 30th, 2009  |  Published in PREBERITE

 IZBOLJŠAJMO SPOMIN

Skozi življenje shranijo naši možgani neverjetno količino informacij. Nekateri ljudje tožijo, da imajo slab spomin. Morda jih bo ta vaja prepričala o nasprotnem.

Izboljšajmo spomin

j0439449

Skozi življenje shranijo naši možgani neverjetno količino informacij. Nekateri ljudje tožijo, da imajo slab spomin. Morda jih bo ta vaja prepričala o nasprotnem.

Zamislite si, da hodite po svoji kuhinji. Miselno se po njej sprehodite v smeri urnega kazalca. Opazujte zdaj ta, zdaj drugi kuhinjski element. Kar je na predmetih, kar je na stenah, kje imate steklenice, od katerih eno za drugo v mislih odprete in se spomnite njihove vsebine.

Odprite vsako omarico in se spomnite, kje je kaj spravljeno. Neverjetna je količina podrobnosti, ki se jih lahko spomnite. Toda to je samo kuhinja! Isti poskus bi lahko opravili glede vsakega prostora v stanovanju. Nato pomislite na vse ljudi, ki jih poznate, pa na vse podrobnosti, ki jih veste o njih: ime in priimek, poklic, podoba, kaj imajo radi, česa ne marajo, kako preživljajo čas, katere družinske člane imajo, itn.

Če tako nadaljujete s preizkušanjem svojega spomina zdaj na tem, zdaj na onem področju, boste spoznali, da je vaš spomin in človeški spomin nasploh tako močan, da to komaj dojamemo. Kaj veste o mestu, v katerem živite, o deželi in državi, o hrani, ki jo jeste, o živalih, o športu, o zgodovini, itn.

 

 

Pripomočki za boljši spomin

Books and appleSeveda se ne spomnimo vsega enako lahko in dobro. Tako si bomo denimo najbolje zapomnili tisto, kar se učimo na začetku. Zato je dobro narediti kar največ “začetkov”, oziroma narediti redne in pogoste postanke v učenju.

Izredno dobro si zapomnimo tisto, kar je čudno, bizarno, smešno, oziroma tisto, kar odstopa od običajnega. Torej, če si želimo nekaj zapomniti, si moramo to predstavljati z neobičajno, čudno ali smešno duhovno sliko. Te mentalne slike morajo biti popolnoma čiste in jasne. Prav tako ravnajo svetovno znani rekorderji v pomnjenju.

Slabo pomnimo abstraktne pojme. Veliko laže si je zapomniti tisto, kar je stvarno, konkretno, dostopno vidu in tipu, ker vse to lahko v umu gledamo, torej vizualiziramo. Ko smo nekaj naredili vizualno, smo s tem napravili velik in močan spominski korak.

Lažje si bomo zapomnili organizirane podatke. Ko organiziramo podatke v skupine ali vrste, ko ugledamo ali sami naredimo obrazce, bo naš delovni spomin laže ravnal s temi podatki. Ne samo, da bomo tako podatke prilagodili kapaciteti in posebnostim delovnega spomina, ampak bomo pri tem tudi aktivno nekaj z njimi počeli in ne samo pasivno gledati vanje. Aktivnost je eden od najpomembneših dejavnikov v kakovostnem spominu.                 

Spomin in čustva

Dobro si bomo zapomnili vse tisto, kar je za nas pomembno, kar vzbudi naša čustva. Eden najboljših načinov, kako okrepiti spomin, je prizadevanje, da tistemu, kar se učimo, pridružimo čustva, ki so spet asociacije. Tisto, kar se učimo, povezujemo s s tistim, kar nam je znano, kar nam je blizu, in kar nas veseli.

In končno, da si bomo res nekaj zapomnili, ne smemo zanemariti treh elementov: namena, odločitve in pozornosti. Namen, da si nekaj zapomnimo, je treba pospremiti z zavestno odločitvijo, da bomo to storili in v času učenja vanj vložili zadostno ali vsaj kar največjo količino pozornosti.

 Comments are closed.


KONTAKT

email: kratos@kratos.si

tel. ++386 41 725 222
tel. ++386 41 726 222

Delovni čas :
od pon. do pet. od 9.00 do 18.00

BREZPLAČNI VODENI TRENINGI

Vsak ČETRTEK od 18.00 do 20.00 ure.
Namenjeni so udeležencem naših tečajev hitrega branja Power reading
Potrebna predhodna prijava na katos@kratos.si

PLAČILNI POGOJI

Kotizacija se vedno poravna
pred začetkom tečaja ali seminarja.

Možnosti plačila preko TRR:
SBERBANK SI56 3000 0001 3295 438
SPARKASSE SI56 3400 0101 5418 189

- plačilo na obroke po dogovoru.