Ali veste kako hitro lahko možgani zajemajo tekst?

Eno od najpogostejših vprašanj na tečjih hitrega branja je: kako hitro lahko berem? Postalo je še bolj aktualno ob objavi državnega rekorda v hitrem branju okoli 8000 besed na minuto. Načeloma ni omejitev. Vse je odvisno od tega kaj želite doseči, kakšen je vaš cilj, kaj želite hitreje brati.

Avtor Wlogang Schmitz v knjigi »Hitrejše branje  – boljše razumevanje« pravi, da človeški možgani v povprečju pri branju zmorejo zajeti 800 – 1000 besed na minuto (bnm). Običajno bralci berejo s hitrostjo med 150 in 250 bnm. Fiksacija traja približno četrt sekunde, v povprečju pa lahko hkrati zaznamo 3 – 4 besede: vidimo jih, ker so znotraj naravnega vidnega območja zajemanja; možgani pa ves čas iščejo smiselne povezave, zato jih še celo bolje razumemo kot posamezne besede. V eni sekundi tako pridemo do približno 12 – 16 besed; zatorej lahko v eni minuti preberemo 720 do 960 besed.

Če v povprečju beremo s hitrostjo 200 besed na minuto, se nam že po pravilu zgodi tisto, kar nam tako pogosto vzame veselje do branja: začnemo se dolgočasiti, sanjariti, misli nam odtavajo. Če namreč beremo s takšno hitrostjo, izrabimo le četrtino možganske kapacitete!

Ta izjava pa velja le za nezapletena besedila ali za besedila brez zahtevnih tujk. Del Alberta Einsteina seveda ne boste brali s hitrostjo 1000 bnm, ker je razumevanje relativnostne teorije manj stvar bralne zmožnosti kot pa individualnih dejavnikov, kot so na primer predznanje, sposobnost razumevanja, jezikovna zmožnost in zmožnost abstrakcije.

Poskusite vendar enkrat sami ugotoviti, kako tesno so med seboj povezani hitrost branja in hitrost možganov, osredotočenost in zanimanje: ko boste naslednjič opazili, da se med branjem ne morete dobro osredotočiti, si preprosto povsem zavestno odredite hitrejši tempo!

(Vir: Wolfgang Schmitz, Hitrejše branje – boljše razumevanje 28-29, Založba Avrora 2012)