Poslušajmo sami sebe in svoje občutke

Kadar se pogovarjamo o prebranih knjigah ali o tistih, ki naj bi jih prebrali se pogosto dotaknemo »kvalitete«. Osebno imam ob tem pomisleke, kaj to pravzaprav pomeni kvalitetna knjiga? Prebrala sem kar nekaj »kvalitetnih« knjig, nekaj sem jih začela in odložila, niso me niti pritegnile niti navdušile. Zato je pojem kvalitete, po mojem mnenju bolj vprašanje, kaj vsakemu od nas v danem trenutku določena vsebina in žanr pomeni oziroma da.

Emile Zola je v svoji knjigi »Umetnina«, ko je opisoval željo po branju dveh maldih umetnikov zapisal: »Sicer pa nista bila zahtevna, krasila ju je mladostniška hlastavost. Gnala divja sla po branju, ki je požirala tako vrhunske jedi kot pomije; tako strastno sta želela uživati v leposlovju, da sta se pogosto navduševala nad najhujšimi zmazki, kot bi šlo za vrhunske mojstrovine. In prav ta volčja lakota po branju ju je obvarovala pred prevladujočo otopelostjo okolja.« 


Osebno menim, da je prav da poslušamo sami sebe in svoje občutke ter beremo kar v danem obdobju potrebujemo ter nam nudi zadovoljstvo in izpolnitev.