Tudi vi imate lahko super spomin

Ali veste kdaj v teku dneva je vaš najboljši čas za pomnjenje in mentalno delo?

Nekoč so vprašali Jožeta: »Ali zgodaj vstajate?« Odgovoril je »nekega jutra sem zgodaj vstal, vendar sem bil zaradi tega vse dopoldne tako ponosen nase, vse popoldne pa tako zaspan, da sem se trdno odločil, da tega nikoli več ne bom ponovil.«

Več kot očitno Jože ni bil jutranji človek. V knjigi »Tudi vi imate lahko super spomin« avtor Art. M. Semorie navaja, da je naše telo podrejeno določenemu biološkemu ritmu ter spremembam ne le v življenju na splošno, temveč tudi med letom in tednom, zlasti pa v ritmičnem obdobju 24 ur, tj. v enem dnevu in eni noči.
Prvi korak vsakega od nas bi bil, da ugotovimo ali smo jutranji ali večerni tip nato naj tisti sistematični izdelajo najbolj natančen diagrem svojega osebnega bioritma, oziroma naihanja pripravljenosti na delo po dnevnih. Ti podatki jasno veljajo izključno za tistega, ki jih bo naredil, ne pa po »nepisanem pravilu« še za njegove najbližje. Pri naslednjem stavku bo marsikateri moj prijatelj skakal od navdušenja ter mi rekel »saj ti to že stalno govorim«. Praksa je namreč dokazala, da je jutranji tip skoraj nemogoče preusmeriti v večernega in obratno, ali od večernega pričakovati, da bo zjutraj učinkovit.

Delimo pa ljudi tudi na tiste, ki se z lahkoto učijo in delajo v hrupu in tiste, ki potrebujejo popolno tišino. Ravno tako pa se razlikujejo tudi tisti, ki se lahko učijo dolgo brez premora in tisti, ki se morajo po kratkotrajni zbranosti odpočiti. O tem pa še kdaj drugič, več pa v knjigi »Tudi vi imate lahko super spomin« avtorja Art. M. Semorie.