Ko vam stres, odpre vrata do uspeha

Se vam je že zgodilo, da ste bili v stresni situaciji in ste razmišljali  »ko mi vsaj tega ne bi bilo potrebno narediti«? Morda ste pomislila, kako lepo bi bilo, če bi lahko enostavno odšli. Temu bi rekli, da ste razmišljali samo o dveh možnih odzivih »begu ali boju«.

Zdaj ste se gotovo vprašali, kaj pa je narobe s takšnim razmišljanjem? Saj to je odziv, ki nas je od nekdaj varoval, od prazgodovine dalje, da nas niso požrle živali ali da nas niso pokončali nasprotniki. To je vendar povezano s preživitvenim nagonom. Tudi jaz sem razmišljala tako do trenutka, ko mi je v roke prišla knjiga avtorice Kelly Mc Gonigal »Druga stran stresa«.

Avtorica pojasnjuje, da je stresni odziv, ki ga podpirata le dve preživitveni strategiji, torej udari ali beži, res neprimeren za moderno življenje. Tako kot smo se razvijali ljudje se je tudi stresni odziv skozi čas razvijal, da bi se bolje prilagodil svetu, v katerem živimo zdaj. Dalje Mc Gonigalova navaja, da stresni odziv človeku ne pomaga samo pobegniti iz goreče zgradbe, pomaga mu tudi, da se poveže z ljudmi za socialno podporo in se uči iz izkušenj.

Ne vem kako je z vami vendar jaz se skoraj ne spomnim kako je ne biti v stresu. Zato mi je pričujoča knjiga potrdila neka moja razmišljanja o pozitivnih učinkih stresa ali pa predvsem o tem kako lahko obrnemo stres sebi v prid.

Imamo možnost izbire in to ne samo »boj ali beg«. Stres nam da energijo, da se soočimo z izzivi, spodbuja nas, da navezujemo stike in na koncu, nam pomaga rasti in se učiti.

Kelly Mc Gonigal nas skozi knjigo povabi, da razmislimo kakšna je cena, ki jo plačamo, da se izognemo stresu. Vprašajmo se, koliko priložnosti smo zamudili, ker smo se bali stresa, kakšnim strategijam izogibanja smo se zatekli in predvsem, kako je vplivalo in vpliva na našo prihodnost naš strah, pred stresom. Kakšno ceno plačujemo zaradi tega, ker ne sledimo ali pa nismo sledili svojim ciljem?

Potovanje skozi stresne situacije in ne izogibanje stresu nas pripelje od »ko mi tega ne bi bilo treba« do »to zmorem narediti«. Skozi izkušnje pridobimo na samozavesti in osebni moči.