»Bojna pesem mame tigrice«

 

Imam dve hčeri v najstniških letih. Torej si lahko predstavljate, da kdaj slišim tudi stvari, ki jih ne želim, in predvsem ne na način, kako mi jih povesta. So trenutki, ko me zaboli oziroma prizadene predvsem ta – način. Verjetno je to večinoma znano tistim, ki imate otroke najstnike. Pri tem sta vedno soočena moje mnenje, da se s tistimi, ki so ti najbližje, govori z občutkom, in okolica, ki mi razlaga, da si doma lahko sproščen ter da »pa ja lahko poveš to, kar misliš«. Lahko, vendar »ustrezno (tukaj mislim človeško)«. Pomembneje se mi zdi, da si pozoren pri komunikaciji z ljudmi, ki so ti najbližji, kot s tistimi, ki v tvojem življenju niso pomembni. Sem ena od tistih mam, ki ni prijateljica svojih hčerk, sem njuna MAMA.

No, pred časom sem se po razgovoru z eno od njiju počutila zelo prizadeto. Kar nekaj dni nisem mogla »prebaviti« vsega. Ravno v tem obdobju sem srečala prijateljico, mamo dveh odraslih samosvojih sinov. Razložila sem ji svoje občutke, predvsem svojo prizadetost, in to, kako mi je pomembno, da se moja otroka počutita dobro, varno, samozavestno, da se znata obnašat in … bla bla.

Poleg pragmatične tolažbe, da je to minljivo obdobje, mi je omenila, da je prebrala zanimivo in duhovito knjigo Bojna pesem mame tigrice avtorice Amy Chua.

Pravijo, da ni nič naključje, in to se je zdelo tudi meni – po kitajskem horoskopu sem namreč tigrica, enako kot avtorica. »Tiger, živ simbol žilavosti in moči, ki ponavadi vliva stah in spoštovanje.«

Knjiga Bojna pesem mama tigrice govori o razlikah med kitajsko in zahodnjaško vzgojo. Če citiram: »To je zgodba o mami, dveh hčerah in dveh psih. Nameravala sem napisati zgodbo o tem, kako kitajski starši bolje vzgajajo otroke kot zahodnjaki. Nastala pa je zgodba o grenkem nesoglasju med kulturama, o minljivem okušanju slave in o tem, kako me je premagala trinajstletnica.«

Knjiga je napisana humorno in iskreno iz lastnih izkušenj avtorice pri vzgajanju njenih hčera.

»Med osnovnimi razlikami je že stališče strašev do šole med zahodnjaškimi in kitajskimi mamami. Kar 70 % zahodnjaških mam meni, da ‘poudarjanje šolskega uspeha ni dobro za otroke’ ali ‘da morajo starši spodbujati idejo, da je učenje zabava’. Nasprotno je enakega mnenja 0 % kitajskih mam.« Tu pa se zanimivo šele začne. Uživajte.