Pogosta vprašanja in odgovori

Če se naučim hitro brati, ali bom lahko še bral počasi?

Sami se odločate ali boste brali hitro ali počasi.  Predvidevamo, da boste hitro branje uporabljali predvsem za strokovno literaturo, medtem ko boste priljubljene revije, knjige še naprej brali z običajnim načinom branja. Omenimo pa še: ko osvojite tehniko hitrega branja pohitrite tudi klasično branje.

Ali se lahko po tej metodi učimo tujih jezikov?

Metodologija učenja tujih jezikov se razlikuje od metodologije branja. Predpogoj za uporabo hitrega branja po metodi Power Reading  je, da obvladate jezik v katerem berete.

Ali se lahko z metodo Power Readinga učimo matematike?

Metoda Power Reading je ena izmed tehnik hitrega branja. Ločiti moramo med branjem in učenjem.

Ali se ob Power reading metodi razvija tudi fotografski spomin?

Ob vsaki aktivnosti, ki spodbuja delovanje vaših možganov razvijate tudi spomin. Ob uporabi hitrega branja se vam izboljša koncentracija oz. osredotočenost, razumevanje in pomnjenje.

Ali obstaja možnost, da ne ne bi obvladal metode hitrega branja Power Reading?

Vedno obstaja možnost, da nekaj ne obvladate. Raziskave so pokazale da približno 7% udeležencem seminarja ni uspelo obvladati te tehnike, v primerjavi z drugimi tehnikami, ki imajo podobne rezultate neobvladovanja in so med 5-10%. Razlogi so lahko različni, najpogosteje pa je to pomanjkanje treninga in motivacije.

Zakaj ljudje ne uspejo obvladati metode?

Nekateri udeleženci seminarja ne upoštevajo navodil trenerja, ali prihajajo na tečaj preutrujeni z nezmožnostjo koncentracije. Nekateri so zopet preveč navajeni na običajni način branja in učenja in ga težko opuščajo. Vseeno pa ponovno poudarjamo, da 97% udeležencev obvlada tehniko hitrega branja Power Reading.

Ali je seminar naporen?

Seminar je zahteven tako, kot je zahtevna vsaka nova veščin, ki se je želimo naučiti.  Še posebej se napor pokaže drugi in tretji dan seminarja. Vendar napor in utrujenost ob začetkih obvladovanja tehnike izginja in se spreminja v ugodje in zadovoljstvo s prvimi dosežki.  Ker so tudi možgani neke vrste »mišica« jih je potrebno trenirati in princip postane podoben telesnemu. To si lahko obrazložimo in primerjamo z začetki v katerem koli športu, katerega posledice so padec energije, bolečine v mišicah, sklepih….lahko se porodi tudi odpor. Vendar čez določen čas to izgine in nadomesti ga zadovoljstvo.

Ali je dovolj le končati seminar, ali pa je potrebno še trenirati?

Seveda je potrebno trenirati. Tako kot z vsemi znanji, ki jih želimo obvladati moramo snov ponavljati. Tako je tudi z načinom hitrega branja Power Reading. Čim več branja po tej metodi nas pripelje v rutinsko obvladovanje metode, dokler nam to na postane avtomatizem. Po končanem seminarju udeležencem omogočamo bezplačno »treniranje« z novimi udeleženci seminarja in na čitalnicah ter s tem tudi na ta način pomagamo pri dokončnem obvladovanju metode hitrega branja.

Kako pomembna je čustvena naravnanost pri pristopu k metodi hitrega branja?

Brez čustvenega  pristopa k metodi ni mogoč uspeh, ker so čustva gonilna sila človeškega duha in uma. Predvsem je pomembna motivacija in pozitivna čustvena naravnanost.

Ali v svetu obstajajo podobne metode in kakšna je razlika med njimi in Power Readingom?

Seveda obstajajo tudi druge metode hitrega branja, kot npr.: Magic Reading, Photo Reading Reading Genius, Edupower, Dynamic Reading…….. Večina teh metod ima osnovo na dognanjih Dr. Lozanova in najnovejših spoznanjih o načinu delovanja možganov, emocionalnem managmentu, in managmentu koncentracije. Razlike so v pristopu in tehniki učenja. Vse te metode so kvalitetne in dosegajo skoraj enak učinek na različne načine. Power Reading prvenstveno daje povdarek  komunikaciji s knjigo in samozavesti. Naši seminarji trajajo dlje od ostalih, kar se je pokazalo kot zelo učinkovito in v zadovoljstvo udeležencev.

Kako je javnost sprejela metodo Power Reading?

Interes je povsod zelo velik, seveda nekateri dvomijo, ker enostavno ne morejo sprejeti dejstva, da je možno prebrati 100 strani v minuti. Ta skepsa je razumljivejša, ker razvoj novih tehnologij in znanj presega naše zmožnosti dojemanja. Že v  letu 2005 so trenerji IN OPTIMUM teama organizirali prvo državno tekmovanje hitrega branja. Da bi bilo tekmovanje transparentno in regularno smo formirali neodvisno komisijo pod predsedstvom dr. sci. Davorina Bažulića, ki je verificirala dosežene rezultate. Tekmovalci so morali brati knjigo Netokracija, ki je zahtevno čtivo. Tekmovalci so uporabili tehniko hitrega branja in so morali odgovoriti na test s 25 vprašanji. Vprašanja so bila kompleksna in niso bazirala na »da-ne« filozofiji. Za končni rezultat se je točkovala hitrost branja strani v minuti in znanje o prebrani vsebini. Zmagovalec je imel največjo hitrost branja s 65 strani v minuti in 70% točnih odgovorov glede vsebine. KRATOS d.o.o. je pridobil za metodo Power Reading tudi pozitivno mnenje zavoda za šolstvo Slovenije o ustreznosti in uporabnosti metode.

Katera je najnižja in najvišja starostna doba za udeležbo na seminarji Power Reading?

Najnižja starostna meja je 8 let oz. poznavanje črk in branja, meje za najvišjo starostno dobo pa ni. Posebej fascinirajo rezultati osnovnošolcev, ki tehniko branja osvojijo že drugi dan seminarja. na podlagi izkušenj pa priporočamo, da se začne pri 9 letih optimalno pa je od sedmega razreda dalje.

Ali je ta tehnika primerna za ljudi z disleksijo?

Naše izkušnje s tečajniki  z disleksijo so pokazale, da jim branje po metodi Power reading ustreza. Tehnika hitrega branja in sam postopek priprave temeljita na aktivnosti desne polovice možganov, medtem ko je pri običajnem branju bolj aktivna leva stran. Ker imajo ljudje z disleksijo dominantnejšo desno stran možganov, tako hitreje obvladajo tehniko hitrega branja. Običajno pa imajo zelo dobro razvito sposobnost vizualizacije, kar jim še dodatno olajša osvajanje hitrega branja.

Ali ima ta tehnika znanstveno utemeljitev?

Da. Ta tehnika temelji na dognanjih bolgarskega znanstvenika Dr. Georgi Lozanova , ki so osnova za večina tehnik hitrega učenja in branja branja v svetu (imenujejo ga tudi »learning guru«). Prav tako je svoje pripeval britanec Tony Buzan, ki je vse nadgradil z uporabo mislenih vzorcev. Te tehnike hitrega branja so sprejete  in so pogosto del izobraževanja na univerzah in akademijah.