Kdaj je pravi trenutek za odločitev?

Osebno težko prenašam neodločnost in verjetno je to eden izmed razlogov, da se hitreje odločam. Drži tudi, da so situacije v življenju redko transparentne, da bi se bilo enostavno odločati. Ljudje smo si različni. Počasneje se odločajo tisti, ki jim tveganja niso blizu, kot tisti, ki najprej skočijo in nato rečejo hop.

Prepričana sem, da ste se že kdaj vprašali »ali je zdaj pravi trenutek, da sprejmem odločitev?«

V roke mi je prišla knjiga avtorja Mika Lewisa »Odločilni trenutek, ko vaša služba ni tisto, kar si v življenju želite početi«. Mojo pozornost je zbudila zato, ker sem zadnji dve leti sodelovala pri projektu »Podjetnost je ženskega spola«. To je program začetnega usposabljanja ženskih podjetnic, preden odprejo svoje podjetje. Večina med njimi ima določena strokovna znanja ki jih želijo sedaj nadgraditi skozi svoje podjetje.

Ko poslušam razna predavanja, motivacijske govorce ali berem knjige s tega področja vidim, da je odločitev, da začnemo nekaj delati pogosta opisana kot nek »aha« trenutek. Sama nimam takšnih izkušenj pa sem v podjetništvu od leta 1991. Nobenega »aha« momenta ni bilo. Vsako delo se je razvijalo postopoma in pogosto tudi ne prav plansko (žal).

Pričujoča knjiga »odločilni trenutek« govori ravno o tem, kdaj vemo, da je pravi trenutek, da se odločimo za spremembo. Predvsem pa kaj naj naredimo, da bo ta sprememba čim bolj varna. Avtor predstavi štiri osnovne korake skozi katere oblikujete svoje odločitve. Zanima ga kdaj je pravi trenutek, da v življenju naredimo odločilni korak.

Preko zgodb se boste seznanili z izkušnjami ljudi, ki so šli skozi proces odločitve. V teh knjigi ni govora o nekih »bombastičnih« spremembah temveč o vsakdanjih željah,  razmišljanjih, dilemah in korakih.  Skupno vsem primerom v knjigi je, da so našli svojo strast in posledično srečo. Ali bo ta večna? Ne.

Mike Lewis pravi »sreča je stvar odločitve«. To, kdo smo in kakšna sta naš značaj in sreča, gre za posledico odločitev, ki smo jih in jih bomo v življenju sprejeli. Vendar se strinja, da je odločitve težko sprejemati. Pravilne odločitve pa še toliko težje.