Klasično in/ali hitro branje? Kaj pravite na oboje?

Če vprašate ali hitro branje ali klasično branje je enako, kot če vprašate ali naj vozim z avtom vedno z isto hitrostjo? Vozimo s hitrostjo in načinom, ki je najbolj primeren za pot po kateri gremo.

Enako je z branjem, zmagovita kombinacija je kombinacija klasičnega in hitrega branja, usklajena z vašim ciljem branja in vrsto teksta, ki ga berete z namenom, da svoj cilj, čim prej doseže.

Branje

»Branje je mogočno komunikacijsko sredstvo in vir zadovoljstva,  odpira nam vrata do znanja o skoraj vsem, kar je pomembnega«. Tako sociolog in filozof Frank Furedi v knjigi Moč branjaod Sokrata do Twitterja (UMco, 2017, prevedel Sandi Kodrič) večplastno analizira različne vidike branja.

»Branje je komunikacijsko orodje, ki pomaga pri procesu človekove socializacije, saj ga med prebiranjem kakovostne literature kultivira, zato ne bo izumrlo, recimo zaradi tehnološkega napredka. Branje je preobrazilo človekovo zavest in spremenilo svet, je pismenost, vir zadovoljstva, interpretacija in imaginacija, vendar ga je treba v času digitalizacije in umetne inteligence revitalizirati, kar predvsem pomeni, da bi bilo treba preobraziti šolske programe. Namesto, da otroke le opismenjujemo, predlaga Furedi, bi jih morali usposobiti, da postanejo bralci.«

Več si o Furedijevem delu si lahko preberete v zanimivem članku “Cepin, ki lomi zamrznjeno morje v naših dušah”.

Kako pogosto ste se v življenju ukvarjali s tehnikami branja? Ga želeli izboljšati?

Branje je ena najpomembnejših veščin. Pa vendar – kako pogosto ste se v življenju ukvarjali s tehnikami branja? Predvidevam, da samo enkrat, in to v osnovni šoli. Večini to zadostuje – kar je pravzaprav škoda, če pomislimo, da bralna pismenost spada k bistvenim dejavnikom uspeha tako med šolanjem kot pozneje v službi.

V času preobremenjenosti z informacijami, pospešenega ritma življenja, stalnega učenja in izpopolnjevanja veliko ljudi ni zadovoljnih s hitrostjo in učinkovitostjo branja. Predvsem pa ne izkoristimo svojega potenciala. Več si lahko preberete v kratkem zapisu “Ali veste kako hitro lahko možgani zajamejo tekst?  

Da bi to spremenili, so se pojavile različne tehnike branja. Omenili bomo klasično branje in hitro branje.

Klasično branje

Klasično branje je metoda, ki se je učimo v šoli. Gre za počasno in premišljeno branje, kjer se osredotočamo na razumevanje besedila in se počasi premikamo od ene strani do druge. Ta način branja lahko zahteva veliko truda in časa, zato se zdi, da je hitro branje veliko bolj učinkovito.

Hitro branje

Hitro branje temelji na ideji, da lahko izboljšamo svojo hitrost branja in hkrati ohranimo ali celo izboljšamo svoje razumevanje. Ta metoda se osredotoča na uporabo različnih tehnik, kot so spremljanje s prstom, uporaba perifernega vida in povečevanje hitrosti branja.

Jim Kwik

Ena izmed bolj znanih osebnosti, ki se ukvarjajo s hitrim branjem, je Jim Kwik. Njegova metoda temelji na ideji, da je hitro branje veščina, ki jo lahko treniramo, podobno kot mišice. Kwik uporablja različne tehnike, kot so razbijanje besed v skupine, spremljanje s prstom in uporaba perifernega vida, da bi povečal hitrost branja.

Tony Buzan

Tudi Tony Buzan, avtor knjige Hitro branje, predlaga uporabo različnih tehnik za izboljšanje hitrosti branja. Med njegovimi nasveti so uporaba vodila, izogibanje premikanju ustnic med branjem in usmerjanje pozornosti na bistvene dele besedila.

Zakaj hitro branje

Čeprav se klasično branje in hitro branje razlikujeta v načinu, se vsi strinjamo, da je pomembno razumevanje prebranega besedila. Zato je bistveno, da pri uporabi hitrega branja ohranimo tudi visoko raven razumevanja.

Tehnike hitrega branja so lahko izjemno koristne za vsakogar, ki želi izboljšati svoje sposobnosti branja. Čeprav se tehnike razlikujejo, imajo vse skupen ciljؘ – povečati hitrost branja in razumevanje besedila.

Vendar pa se hitrega branja ne naučimo čez noč in zahteva veliko vaje in potrpežljivosti. Izboljšanje bralne hitrosti nam prinese veliko koristi, kot so prihranek časa, večje zadovoljstvo pri branju in večja učinkovitost pri študiju in delu.

Osem koristi, ki jih lahko bralec dobi z obvladanjem tehnik hitrega branja:

Hitrejše branje:

Tehnike hitrega branja vam omogočajo, da preberte več besedila v krajšem času. To je še posebej koristno, če se morate spopasti s študijem ali delom, ki zahteva veliko branja.

Izboljšana koncentracija:

Tehnike hitrega branja se osredotočajo tudi na izboljšanje koncentracije in fokusa, saj se naučite, kako izločiti motnje in se osredotočiti na vsebino.

Povečana sposobnost pomnjenja:

S tehnikami hitrega branja lahko izboljšate sposobnost pomnjenja, saj se naučite hitro in učinkovito obdelovati informacije in si jih zapomniti.

Izboljšana sposobnost analize in kritičnega mišljenja:

Hitro branje vam omogoča, da hitro preletite več informacij in poiščete ključne besede, kar vam olajša razumevanje in analizo besedila.

Razširjena vsebina:

Zaradi poznavanja tehnik hitrejšega branja lahko preberete več gradiva in se bolje seznanite z različnimi področji, kar poveča vaše znanje in razumevanje.

Povečana samozavest:

Poznavanje in uporaba tehnik hitrega branja pripomore k izboljšanju vaše samozavesti, saj se naučite obvladati veličje količine gradiva in se z lahkoto soočite s študijem ali delom, ki zahteva veliko branja.

Povečana produktivnost:

Zaradi hitrejšega branja lahko učinkoviteje izkoristite svoj čas in izboljšate svojo produktivnost.

Izboljšanje splošne sposobnosti učenja:

Tehnike hitrega branja se osredotočajo tudi na razvijanje splošne sposobnosti učenja, kar lahko koristi ne samo pri branju, temveč tudi pri drugih oblikah učenja.

Zato

Če želite izboljšati svoje sposobnosti branja in si pridobiti zgornje koristi, se naučite tehnik hitrega branja. Obstajajo programi in tečaji, ki jih lahko izkoristite za ta namen in izboljšate veščino, ki jo dnevno uporabljate in ki neposredno vpliva na vašo uspešnost.

Zmagovita kombinacija produktivnosti, je kombinacija klasičnega in hitrega branja, usklajena z našim namenom branja in vrsto teksta, ki ga beremo.