Nekaj nasvetov, kako lahko zmanjšamo odlašanje

Odlašanje

Odlašanje je pogost problem, s katerim se sooča veliko ljudi. Obstaja več načinov, kako lahko zmanjšate odlašanje in postanete bolj produktivni. Tukaj je nekaj nasvetov:

Razdelite naloge na manjše korake:

Namesto da se lotite velikega projekta, poskusite naloge razdeliti na manjše in lažje opravke. Tako bo postopek lažje obvladljiv in manj zastrašujoč. Prekinili boste zavlačevanje in hitro boste dosegli rezultate, ki vas bodo motivirali za naprej.

Določite roke:

Če se vam zdi, da odlašate z določenimi nalogami, si postavite realistične roke, do katerih morate opraviti določeno nalogo. Prav tako pa si lahko določite tudi čas za pripravo. Čas za pripravo ni odlašanje temveč sistematični pristop.

Določite prioritete:

Pomembne naloge naj bodo na vrhu seznama, manj pomembne pa na dnu. Tako boste lažje vedeli, kje začeti in kako naprej. Kriterij za pomembnost je lahko, odlašanje pri kateri nalogi bo imelo največ negativnih posledic za vas.

Odstranite moteče dejavnike:

Odstranite moteče dejavnike, kot so telefon, televizija ali druge stvari, ki vas lahko odvrnejo od opravljanja naloge.

Začnite z majhnim korakom:

Če imate težave z začetkom, začnite z majhno nalogo, ki jo lahko opravite v nekaj minutah. Tako boste lažje vstopili v tok dela in se lažje lotili večjih projektov.

Bodite realistični:

Bodite realistični glede svojih sposobnosti in časa, ki ga imate na voljo za opravljanje določenih nalog. Postavite si cilje, ki jih lahko dosežete. Realizirani cilji so najboljša motivacija.

Bodite odgovorni:

Povejte drugim o svojih ciljih in rokih ter jih prosite, da vas spodbujajo in spremljajo vaš napredek.