Precenjen talent?

»Ne mine dan, da ne bi prebrala ali slišala besede talent. V vsaki rubriki časopisja – od športnih strani do poslovnega razdelka, od predstavitev igralcev in glasbenikov v vikend prilogi pa do zgodb z naslovnic o vzpenjajočih političnih zvezdah – najdemo aluzije na talent. Zdi se da takoj, ko nekdo doseže karkoli že, o čemer je vsaj približno vredno pisati, takoj pohitimo, da bi oklicali tega posameznika kot izjemno »talentiranega«. Če precenjujemo talent, podcenjujemo vse drugo.« Je zapisala avtorica dr. Angela Duckworth profesorica psihologije in ustanoviteljica Caracter Laba, ameriške neprofitne organizacije, ki se ukvarja z raziskovanjem človekovega značaja.

V svoji knjigi »Predanost – Moč strasti in vztrajnosti v življenju in pri delu«, katere rdeča nit je ravno poveličevanje pomena talenta. Pogosto do takšne mere , da ne vidimo vztrajnosti in dela, ki stoji za uspehi. Knjiga vam omogoča tudi testiranje vaše stopnje strasti in predanosti, ki sta pogoj za doseganje vrhunskih rezultatov.

Knjiga je bila v letu 2017 po izboru združenja managerjev izbrana za najboljšo poslovno knjigo. Lahko bi rekla, da še dodatno z znanstvenega stališča podpre stališča Malcoma Gladwella v njegovi knjigi Prebojniki: resnica o uspehu, ki jo vedno priporočam za branje. Med drugim zato, ker utemeljeno pomete z enim najbolj prodajanim mitom – želi in zgodilo se bo.

Avtorica pravi: »Naučila sem se tudi, da so leta trdega dela pogosto narobe razumljena kot prirojen talent in da je, če si želimo velikih uspehov, strast enako pomembna kot vztrajnost. Velik del tega, da pri nečem vztrajaš, je da verjameš, da boš zmogel. To prepričanje prihaja iz samozavesti. In ta izhaja iz tega, kako smo se ob drugih počutili v svojem življenju.«